Äidinkieli ja kirjallisuus (ÄI)
1. vuosi
ÄI01, ÄI03+ÄI07,
ÄI04, ÄI13, ÄI14
ÄI16/ÄI17
2. vuosi
ÄI05, ÄI02+ÄI06,
ÄI08, ÄI09, ÄI13
ÄI14, ÄI15, ÄI16/ÄI17
3. vuosi
ÄI10, ÄI11, ÄI09
ÄI13, ÄI14, ÄI15
ÄI16/ÄI17
ÄI09 on puheviestinnän opintojakso, jonka voi suorittaa haluamassaan kohdassa lukio-opintoja.
ÄI10 ja ÄI11 ovat yo-kokeeseen valmistavia opintojaksoja, jotka suositellaan suoritettavaksi ennen äidinkielen yo-koetta.
Äidinkieli suositellaan kirjoitettavaksi 3. vuoden keväällä.
Muita opintojaksoja (ÄI13, ÄI14, ÄI15 ja ÄI16) voi suorittaa itselleen sopivana ajankohtana.
pakollinen
valtakunnallinen valinnainen
muut opinnot
ÄI01 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
Pakollinen
Numeroarviointi 4-10
Sisältöinä ovat keskeiset tekstilajit, tekstikokonaisuuden rakentuminen, erilajisten tekstien tuottamisen prosessi yksin ja yhdessä sekä tekstien pohjalta kirjoittaminen, referointi ja kommentointi, tekstien moniäänisyys ja intertekstuaalisuus, kielen- ja tekstinhuoltoa.
ÄI02 Kieli- ja tekstitietoisuus (1 op)
Pakollinen
Numeroarviointi 4-10
Keskeisiä sisältöjä ovat erilaiset käsitykset kielestä: kieli rakenteena, merkitysten muodostajana, sosiaalisena ja yhteisöllisenä ilmiönä sekä vallan välineenä, monilukutaidon käsite, laaja tekstikäsitys, tekstilajin käsite, kielipolitiikka, yksi- ja monikielisyys, kieli-ideologiat, kielenohjailun periaatteet.
ÄI03 Vuorovaikutus 1 (1 op)
Pakollinen
ÄI03 suoritetaan yhdistettynä ÄI07 kanssa
Numeroarviointi 4-10
Keskeisiä sisältöjä ovat oman vuorovaikutusosaamisen reflektointi, palautteen antaminen ja vastaanottaminen, kuuntelutaidot sekä tavoitteellinen ja rakentava osallistuminen ryhmän vuorovaikutukseen, vuorovaikutustilanteiden analyysi, keskustelun rakentuminen, merkitysneuvottelu, kieli ja nonverbaalinen viestintä sekä ryhmäviestinnän ilmiöt,
kuten roolit, jännitteet ja koheesio, kieli ja identiteetti sekä kielen tilanteinen vaihtelu.
ÄI04 Kirjallisuus 1 (2 op)
Pakollinen
Numeroarviointi 4-10
Keskeiset sisällöt ovat kirjallisuuden tehtäviä ja lukemisen tapoja, erityisesti elämyksellinen ja kokemuksellinen lukeminen ja kirjoittaminen, kirjallisuuden keskeisiä lajeja, ilmaisukeinoja ja analyysin käsitteitä, kertomus ja kertomuksellisuus kauno- ja tietokirjallisuudessa sekä muissa teksteissä, esimerkiksi teatteriesityksissä, elokuvissa, peleissä tai muissa mediateksteissä, kirjallisuuden tulkinnan erilaisia lähestymistapoja.
ÄI05 Tekstien tulkinta 1 (2 op)
Pakollinen
Numeroarviointi 4-10
Keskeiset sisällöt ovat sananvapaus, mediakritiikki, mediaetiikka, tekstien ideologisuuden tunnistaminen, mielipiteen ja tutkimustiedon erot, vaikuttamisen kielelliset ja audiovisuaaliset keinot sekä argumentoinnin tavat ja retoriset keinot, lähdekritiikki, tiedonhankinta ja -hallinta, tekijänoikeudet, puhuttujen ja kirjoitettujen kantaa ottavien ja vaikuttavien tekstien analysointia ja tuottamista.
ÄI06 Kirjoittaminen 1 (1 op)
Pakollinen
Numeroarviointi 4-10
Keskeiset sisällöt ovat kirjoittaminen prosessina, tekstien pohjalta kirjoittaminen, kielen- ja tekstinhuoltoa, tekstin omaäänisyyttä tukevia sanataideharjoituksia.
ÄI07 Vuorovaikutus 2 (1 op)
Pakollinen
ÄI07 suoritetaan yhdistettynä ÄI03 kanssa
Numeroarviointi 4-10
Keskeiset sisällöt ovat esiintymisjännitys ja vireystila, esiintymisen vuorovaikutteisuus ja yleisön vastuu, puheenvuoron rakentaminen ja esittäminen yksin, ryhmässä tai audiovisuaalisena tekstinä, kohdentamisen, kontaktin, havainnollistamisen ja ilmaisun taidot, vuorovaikutustaidot ja -etiikka eri viestintäkanavissa, puhuttujen ja audiovisuaalisten tekstien analysointi ja arviointi.
ÄI08 Kirjallisuus 2 (2 op)
Pakollinen
Numeroarviointi 4-10
Keskeiset sisällöt ovat Suomen kirjallisuus monimuotoisena, moniäänisenä ja monikielisenä ilmiönä osana maailmankirjallisuutta, kirjallisuuden tutkimista eri konteksteissaan, tekstien tarkastelua eri näkökulmista.
ÄI09 Vuorovaikutus 3 (2 op)
Valinnainen
Numeroarviointi 4-10
Keskeiset sisällöt ovat opiskelussa ja työelämässä tarvittavat vuorovaikutustaidot, oman idean tai näkemyksen vakuuttava esittäminen, argumentoinnin tavat ja retoriset keinot, erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja -suhteiden sekä niihin vaikuttavien tekijöiden analysointia sekä konfliktit ja ongelmanratkaisu ryhmässä, dialoginen ja rakentava vuorovaikutus, vuorovaikutukseen liittyvä etiikka, mahdollisesti osallistuminen toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli PUHVI-kokeeseen.
ÄI10 Kirjoittaminen 2 (2 op)
Valinnainen
Numeroarviointi 4-10
Keskeiset sisällöt ovat kantaa ottavien ja pohtivien tekstien suunnittelu ja tuottaminen, tiedonhallinnan taidot, lähteiden arviointi, lähdekritiikki, tekijänoikeudet, kirjoittamisen eri vaiheiden ja ajankäytön hallinnan harjoittelu, aiheen rajaaminen, näkökulman ja aineistojen valinta, aineistojen käyttötavat tekstissä, tekstin muokkaaminen ja viimeistely, tekstin omaäänisyys, kielen- ja tekstinhuoltoa.
ÄI11 Tekstien tulkinta 2 (2 op)
Valinnainen
Numeroarviointi 4-10
Keskeiset sisällöt ovat monimuotoisten asia- ja mediatekstien ja fiktiivisten tekstien analyysi ja tulkinnan rakentaminen sekä käsitteiden käyttö, erilaisia tapoja tulkita tekstejä, tekstin sijoittaminen tilanne- ja kulttuurikontekstiinsa, monimuotoisten tekstien tavat rakentaa merkityksiä, esimerkiksi ilmaisutavat ja -muodot sekä rakenteet.
ÄI12 Projektiopintojakso (2 op)
Valinnainen
Numeroarviointi 4-10 tai suoritusmerkintä
Sisällöt vaihtelevat projektin mukaan.
ÄI13 Tukea kirjoittamiseen (2 op)
Suoritusmerkintä
Opintojakson aikana opiskelija kertaa ja vahvistaa kirjoittamisen perustaitojaan ja oppii ymmärtämään ja ohjaamaan yksilöllistä kirjoittamisprosessiaan. Tunneilla saa yksilöllistä ja ryhmän tukea opintoihin sekä tarvittaessa erityisopettajan ohjausta.
Opintojakso sisältää
-
oman kirjoitusprosessin tutkimista ja ohjaamista
-
kirjoittamiseen liittyvien perustaitojen harjoittelua yksin ja ryhmissä: sisällön ideointia ja jäsennystä, kielenhuoltoa, aineistopohjaisen kirjoittamisen perusteita
-
lukiossa tehtävien tekstilajien harjoittelua
Opintojaksosta saa harjoitusten, tuntiosallistumisen ja sovittujen kirjallisten tuotosten perusteella suoritusmerkinnän.
ÄI14 Suullinen ja kirjallinen ilmaisu eli luova kirjoittaminen (2 op)
Valinnainen
Suoritusmerkintä
Luovan kirjoittamisen opintojakson tavoitteena on, että opiskelija pääsee kehittämään luovuuttaan ja tarkastelemaan omaa kirjoittajaidentiteettiään. Opintojaksolla tutustutaan runouden ja proosakirjallisuuden eri muotoihin luovien harjoitusten kautta. Opiskelija kehittyy myös esiintymisessä ja suullisessa ilmaisussa.
Opintojakson aikana
-
tehdään monipuolisesti erilaisia kirjoitusharjoituksia
-
harjoitellaan palautteen antamista ja vastaanottamista
-
harjoitellaan omien tekstien ääneen esittämistä
-
opintojakson päätteeksi opiskelija työstää kirjallisen lopputyön, joka voi olla esimerkiksi runokokoelma tai pidempi novelli
-
lisäksi opintojaksoon kuuluu taidenäyttelykäynti ja mahdollisuus esiintyä lukion järjestämässä Open mic -tapahtumassa
Harjoitusten, tuntiosallistumisen ja sovittujen kirjallisten tuotosten perusteella opintojaksosta annetaan suoritusmerkintä.
ÄI15 Kokonaisvaltainen kirjoittaminen (2 op)
Valinnainen
Numeroarviointi 4-10 tai suoritusmerkintä
Kokonaisvaltaisen kirjoittamisen opintojakson tavoitteena on kehittää ja vahvistaa opiskelijan kirjoittamisen taitoja kokonaisvaltaisesti. Opiskelija saa varmuutta kirjoittamiseen ja etsii omaa ääntään sekä luovassa kirjoittamisessa että asiakirjoittamisessa.
Opintojakson aikana
-
tehdään erilaisia luovan kirjoittamisen, asiakirjoittamisen ja tekstinhuollon harjoituksia
-
harjoitellaan antamaan palautetta muiden teksteistä ja käymään keskustelua kirjoittamisesta.
-
harjoitellaan itsereflektiota kirjoittajana esimerkiksi tunnistamalla omia vahvuuksia ja kehityskohteita sekä asettamalla opintojakson aikana konkreettisia oppimistavoitteita.
Opintojakson tarkoituksena on tarjota iloa, inspiraatiota ja harjoitusta kirjoittamiseen erilaisin, myös luovin, keinoin. Harjoitusten, tuntiosallistumisen ja sovittujen kirjallisten tuotosten perusteella annetaan suoritusmerkintä
ÄI16 Mediatiimi 1 (2 op)
Valinnainen
Suoritusmerkintä
Koulun mediatiimi toimii koko lukuvuoden ajan, mutta Mediatiimi-opintojaksojen suorittaminen ei ole sidoksissa jaksoihin tai edes lukuvuosiin.
Mediatiimin opintojakson aikana
-
opiskelija oppii tuottamaan erilaisia julkaisuja koulun eri mediakanaviin kuten koulun verkkolehteen, kotisivuille sekä sosiaaliseen mediaan
-
oppii mediatekstien kirjoittamiseen ja kuvaamiseen liittyviä käytänteitä ja tekniikoita
-
oppii ryhmätyötaitoja ja tutustuu toimitustiimin työskentelytapoihin
-
ottaa vastuuta koulun mediatiimin jäsenenä ja kehittää juttuaiheita koulun mediakanaviin
Mediatiimiläinen voi keskittyä halutessaan joko kirjoittamiseen, valokuvaukseen tai videokuvaukseen. Mediatiimi järjestää tapahtumia, kuten Halloween-studiota ja livestriimausta. Samalla opitaan esimerkiksi haastattelutekniikkaa, verkkokirjoittamista ja kuvien käsittelyä.
Mediatiimityöskentelyyn ja tapaamisiin osallistumisen sekä omien mediatekstien perusteella opintojaksosta annetaan suoritusmerkintä.
ÄI17 Mediatiimi 2 (2 op)
Valinnainen
Suoritusmerkintä
Jos osallistut laajasti mediatiimin toimintaan voit saada myös Mediatiimi 2 - opintosuorituksen.