top of page
Suomi toisena kielenä (S2) 
ruutu-2_edited.jpg

1. vuosi

S201, S202+S203, S204

ruutu-2_edited.jpg

2. vuosi

S204, S202+S206

(S208 Verkkolukio)

ruutu%203_edited.jpg

3. vuosi

S208

S210

S2
Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärä on tarkoitettu opiskelijalle, jonka suomen peruskielitaidossa on puutteita jollakin kielitaidon osa-alueella eikä hänen väestörekisterissä oleva äidinkielensä ole suomi tai ruotsi. S2-ylioppilaskokeeseen osallistumisoikeuden edellytys on lukion oppimäärän mukaiset suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän pakolliset opinnot.

Jos kirjoitat suomi toisena kielenä 3. vuoden syksyllä, suorita S208 jo 2. vuonna. 

S2-opintojaksoja tarjotaan joka toinen vuosi. Joka lukuvuosi tarjotaan S201 ja kaikki aloittavat opintonsa sillä. Sen lisäksi 1.- ja 2. vuonna suoritetaan ne opintojaksot, jotka kyseisenä lukuvuonna on saatavilla. 

 pakollinen

S201 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Tavoitteena on pitkien tekstien lukeminen, mahdollisesti myös muilla opiskelijan osaamilla kielillä: tekstin tavoitteen ja sisällön ymmärtäminen. Käsitellään keskeiset tekstilajit: kertovat, kuvaavat, ohjaavat, kantaa ottavat ja pohtivat tekstit sekä niiden yhdistelmät. Käydään läpi luettavien tekstien ymmärtämisessä tarvittavat strategiat, abstraktin kielen taito, sana-, fraasi- ja käsitevaranto. Käsitellään kielen- ja tekstinhuoltoa: tuotetaan erilaisia tekstejä prosessina yksin ja yhdessä sekä kirjoitetaan tekstien pohjalta, referointi ja kommentointi. Luetaan kokonainen kaunokirjallinen teos tai tietokirja.

 

S202 Kieli- ja tekstitietoisuus (1 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Opintojaksossa käsitellään suomen kielen ominaispiirteitä ja vertaillaan suomen kieltä opiskelijan aiemmin oppimiin ja koulussa opiskeltaviin kieliin. Aiheita ovat Suomen kielellinen ja kulttuurinen moninaisuus, monikielisyys, kielellinen repertuaari, monilukutaidon käsite, erilaiset tekstit ja niissä vakiintuneet ilmaisukeinot, esimerkiksi kirjoitetun kielen rakenteet. Opintojaksossa käsitellään myös eri kielimuotoja: puhekielen ja yleiskielen sekä epävirallisen ja virallisen viestinnän erot, abstraktin ja konkreettisen kielenkäytön erot sekä opetuspuheen, muodollisen puheen ja luetun ymmärtämisessä tarvittavia strategioita.

 

S203 Vuorovaikutus 1 (1 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Opintojakson aiheena on tekstien kirjoittaminen osana suullisia vuorovaikutustilanteita: esimerkiksi yhteisten projektien suunnitelmat ja muistiinpanot monimediaisista teksteistä. Viestinnästä käsitellään mm. verbaalista ja nonverbaalista viestintää sekä ryhmäviestinnän ilmiöitä, kuten roolit, jännitteet ja koheesio.

 

S204 Kirjallisuus 1 (2 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Opintojaksolla käsitellään kirjallisuuden keskeisiä lajeja, ilmaisukeinoja ja analyysin käsitteitä sekä eläytyvää ja analyyttista kirjoittamista ja keskustelua kirjallisuuden pohjalta. Käydään läpi kielen kuvallisuutta, kulttuurisidonnaisuutta ja monitulkintaisuutta sekä kielellä leikittelyä: kertomus ja kertomuksellisuus kauno- ja tietokirjallisuudessa sekä muissa teksteissä, esimerkiksi teatteriesityksissä, elokuvissa, peleissä tai muissa mediateksteissä. Luetaan kokonainen kaunokirjallinen teos tai tietokirja itsenäisesti tai yhdessä luettuna.

 

S205 Tekstien tulkinta 1 (2 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Opitaan analysoimaan vaikuttamisen kielellisiä ja audiovisuaalisia keinoja, argumentoinnin tapoja sekä retorisia keinoja. Harjoitellaan perustelemista suullisesti ja kirjallisesti: lähdekritiikki, tiedonhankinta ja tiedonhallinta, tekijänoikeudet. Perehdytään argumentoivan kielenkäytön sanastoon ja rakenteisiin: geneeriset ilmaukset, modaalisuuden ja affektisuuden ilmaisukeinot sekä kielellisten keinojen valinta, tekstilaji ja tyyli. Luetaan yhteiskunnallisesti merkittävä tai ajankohtainen kokonaisteos.

 

S206 Kirjoittaminen 1 (1 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Opintojaksolla opiskelija rohkaistuu kirjoittajana ja syventää kirjoitusprosessin hallinnan taitojaan. Hän syventää käsitystään tekstin rakenteen, kielen ja ilmaisutapojen vaikutuksesta tekstin merkityksiin sekä oppii laatimaan ja muokkaamaan laajahkoja asiatekstejä. Opiskelija oppii kirjoittamaan tekstejä myös yhdessä muiden kanssa. Kirjoittaminen prosessina: aiheen ja aineiston valinta ja ideointi, aiheen rajaus sekä näkökulman valinta; jäsentely, muokkaaminen ja viimeistely; palautteen antaminen ja vastaanottaminen. Rohkaistutaan jakamaan tekstejä ja vertaisarvioidaan niitä: sidosteisuus tekstin eri tasoilla, esimerkiksi tekstin kokonaisrakenne, kappaleet, virke, sanajärjestys.

 

S207 Vuorovaikutus 2 (1 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Opiskelija kehittää kuullun ymmärtämisen, kuuntelemisen, vuorovaikutuksen sekä suullisen viestinnän strategioita ja taitoja. Hän lisää viestintärohkeuttaan ja kehittää esiintymistaitojaan niin, että pystyy hyödyntämään omia vahvuuksiaan erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Opiskelija hahmottaa puheen toimintana, jossa jokainen vuoro sekä tulkitsee että rakentaa tilannetta. Hän oppii tarkastelemaan kielen merkitystä ja vaihtelua vuorovaikutustilanteissa esim. kuullunymmärtämis- ja kuuntelustrategiat ja -taidot sekä vuorovaikutustilanteiden havainnoiminen. Yksilön kielellinen repertuaari, kielenkäyttötilanteiden ja kielen vaihtelu sekä puheen kielelliset keinot ja retoriikka sekä esiintymistaidot: puheenvuoron rakentaminen, kohdentaminen ja havainnollinen esittäminen.

 

S208 Kirjallisuus 2 (2 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Opintojaksolla opiskelija lisää kaunokirjallisuuden tuntemustaan ja kehittää kykyään tarkastella kirjallisuutta sen kulttuurisessa ja historiallisessa syntykontekstissa. Hän ymmärtää eri kontekstien merkityksen kirjallisuuden tulkinnassa ja tutustuu suomalaisen kirjallisuuden keskeisiin teoksiin ja teemoihin sekä osaa arvioida niiden merkitystä. Käsitellään Suomen kirjallisuuden vaiheet osana maailmankirjallisuutta ja eri aikakausien kaunokirjallisuutta ihmiskuvan, identiteettien, maailmankuvan sekä arvo- ja aatemaailman näkökulmasta. Tutkitaan kirjallisuutta eri konteksteissaan: tekijän ja lajin konteksti, historiallinen ja kulttuurinen konteksti, poliittinen ja yhteiskunnallinen konteksti. Luetaan merkittävä tai ajankohtainen kaunokirjallinen kokonaisteos.

bottom of page