top of page
Elämänkatsomustieto (ET)

1. vuosi

ET01

(ET02)

2. vuosi

ET02, ET03, ET04 (ET05, ET06)

3. vuosi

ET05, ET06
ET08

Jos kirjoitat ET:n 3. vuoden syksyllä, suorita suluissa olevat opintojaksot ET05 ja ET06 jo 2. vuonna.

ET06 on kokoava ja on syytä suorittaa viimeiseksi, kuten ET08 kertausopintojaksokin.

Yo-kirjoituksia ajatellen hyötyä voi olla myös seuraavista: FI01-05, HI04, HI06, UE03 ja UE04. 

 pakollinen

valinnainen

muut opinnot

ET01 Minä ja hyvä elämä (2 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Mitä on onnellisuus? Mitä mahdollisuuksia minulla on vaikuttaa omaan elämääni? Opintojakson aikana tutustutaan elämän- ja maailmankatsomuksen käsitteisiin, erilaisiin ihmiskäsityksiin ja -ihanteisiin. Tämän lisäksi pohditaan hyvää elämää sekä olemassaolon peruskysymyksiä kuten elämänvalintoja, sosiaalisia suhteita, seksuaalisuutta, työtä ja identiteettiä.

 

ET02 Minä ja yhteiskunta (2 op)

 

Pakollinen

Numeroarviointi 4-10

 

Mitä ovat ihmisoikeudet, yhteiskunnan rakenteet ja kriittinen ajattelu? Opintojakson aikana tutustutaan kriittiseen ajatteluun ja erilaisten väitteiden järkiperäiseen perusteluun sekä erilaisiin virheisiin ja vääristymiin päättelyssä. Tarkastelussa on myös median toimintalogiikka, moderni yhteiskunta, yhteiskuntakritiikki, taloudellisen- ja poliittisen vallan merkitys ja ihmisoikeudet sekä niiden loukkaukset.

 

ET03 Kulttuurit (2 op)

 

Valinnainen

Numeroarviointi 4-10

Mitä on kulttuuri ja miten sitä voi tutkia? kuinka eri kulttuurit vaikuttavat toisiinsa? Opintojaksolla tutustutaan kulttuurin käsitteeseen, kulttuurin tutkimuksen perusteisiin, erilaisiin kulttuuriperinteisiin ja näiden vuorovaikutukseen. Opintojaksolla käsitellään myös kulttuuriin liittyvään politiikkaa, rasismin ja syrjinnän historiaa sekä nykypäivää.

 

ET04 Katsomukset (2 op)

 

Valinnainen

Numeroarviointi 4-10

 

Miten katsomukset muokkaavat näkemystämme maailmasta? Miten moraalijärjestelmät ovat syntyneet? Opintojaksolla tarkastellaan katsomusten kehitystä historiassa esimerkiksi tieteellisen maailmankuvan syntyä. Tämän lisäksi opintojaksolla tutkitaan poliittisten maailmankatsomuksien, kuten sosialismin ja liberalismin, ilmenemistä elämäntavoissa ja suhteessa ympäristöön. Opintojaksolla pääsee myös pohtimaan oman elämänkatsomuksen taustalla olevia historiallisia seikkoja.

 

ET05 Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op)

 

Valinnainen

Numeroarviointi 4-10

 

Mitä on uskonnollisuus tai uskonnottomuus? Mitä on fundamentalismi? Miten Aasian suuret uskonnot eroavat kristinuskosta? Opintojaksolla tutustutaan Lähi-idän ja Aasian merkittäviin uskontoihin, uskonnollisuuteen ja uskonnottomuuteen liittyviin käsitteisiin sekä uskonnottomuuteen ja sekularisaatioon.

 

ET06 Tulevaisuus (2 op)

 

Valinnainen

Numeroarviointi 4-10

 

Miten tekoäly muuttaa yhteiskuntaa? Mitä ovat transhumanismi ja kyborgit? Minkälainen on utopiasi tai dystopiasi? Opintojaksolla tutustutaan tulevaisuuden tutkimukseen, tieteellisteknologiseen vallankumoukseen ja tämän aiheuttamiin muutoksiin yhteiskunnassa. Opintojaksolla pohditaan miten talous ja työ muuttuvat robotiikan ja tekoälyn kehittyessä. Tämän lisäksi tarkastellaan globaaleita ekologisia muutoksia, kuten ilmastonmuutosta, sekä erilaisia utopioita ja dystopioita.

 

ET07 Projektiopintojakso (2 op)

 

Valinnainen

Numeroarviointi 4-10 tai suoritusmerkintä

 

Sisällöt määräytyvät lukiokohtaisesti.

 

ET08 Kertausta abiturienteille (2 op)

 

Valinnainen

Numeroarviointi 4-10 tai suoritusmerkintä

 

Kertausta ylioppilaskirjoituksia varten.

bottom of page